tutaj jesteś: Strona główna > Lista projektów > Opis projektu

Zobacz, jak Polska zmienia się dzięki Funduszom Europejskim

Opis projektu

 
powrót do listy drukuj
zapisz projekt jako PDF
 

kultura i sztuka
tytuł projektu:
Rewaloryzacja i adaptacja kościoła św. Jana w Gdańsku na Centrum św. Jana - Etap I
nazwa beneficjenta:
Nadbałtyckie Centrum Kultury w Gdansku
województwo:
powiat:
pomorskie
m. Gdańsk
fundusz:
Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego
program:
Regionalny Program Operacyjny Województwa Pomorskiego
działanie:
6.3. Regionalne dziedzictwo kulturowe o potencjale turystycznym
dziedzina:
kultura i sztuka
wartość projektu:
19 337 744.53 zł
dofinansowanie z Unii Europejskiej:
10 974 753.14 zł
ocena:
5
punktor projekt realizowany
w latach 2007-2013
Opis projektu

Głównym celem projektu jest poprawa atrakcyjności turystyczno-kulturalnej kościoła św. Jana, miejsca o bogatych walorach historycznych i kulturowych.

Rewaloryzacja obiektu zakłada przeprowadzenie prac konserwatorskich prowadzących do utrwalenia i zachowania zabytkowej substancji kościoła wraz z historycznym wyposażeniem.

Prace budowlano-adaptacyjne zmierzać będą do powstania profesjonalnie wyposażonej sali widowiskowo-koncertowej. W celu pozyskania przestrzeni dla zaplecza administracyjno-socjalnego Centrum św. Jana, przy elewacji południowej prezbiterium kościoła powstały dwie kamieniczki. Są one rekonstrukcją budynków wybudowanych pierwotnie w 1650 roku i zniszczonych doszczętnie w wyniku II wojny światowej. Od strony elewacji południowej kościoła zrekonstruowane zostanie również ogrodzenie.

Do kościoła św. Jana powróci również część historycznego wyposażenia – ruchome zabytki przechowywane od czasów II wojny światowej na terenie innych obiektów w Gdańsku. Wśród nich na uwagę zasługują: epitafium T. Moviusa, zwieńczenie „Stalli Snycerzy”, cztery obrazy z cyklu „Panny Mądre i Głupie”, epitafium Fabriciusa, epitafium Huzingusa, epitafium Zachariasza Zappio, portret M. Lutra oraz portret F Melanchtona.  Dzieła te, obok będących już w kościele zabytków – kamiennego ołtarza, nagrobka N. Schrödera i gotyckich drzwi do kaplicy, utworzą stałą ekspozycję zachowanego dziedzictwa kulturowego tego miejsca i udostępnione będą do zwiedzania dla turystów.

W wyniku realizacji projektu Centrum św. Jana powstanie w nowym kształcie. Jego wyjątkowy charakter wynikać będzie przede wszystkim ze specyfiki i unikatowych, historycznych walorów wnętrza. Połączenie tradycji z nowoczesnym wyposażeniem przyczyni się do wzbogacenia i podniesienia jakości oferty kulturalnej oraz turystycznej miasta.


powrót do listy
 


separator dolny

Ministerstwo Rozwoju, Pl. Trzech Krzyży 3/5, 00-507 Warszawa, infolinia: 22 626 06 32
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej
z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego
w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Techniczna
Fundusze europejskie Ministerstwo Rozwoju Unia Europejska